AIOS-TOETS 2021

De verwarrendste vraag

  • 1 min.
  • Onderwijs
  • Opleiding

Op 30 september 2021 deden 273 aios neurologie en 159 neurologen mee aan de jaarlijkse aios-toets. De gemiddelde percentagescore van alle deelnemende aios was 73,3 procent. Daarmee werd deze toets beter gemaakt dan voorgaande edities. Eén vraag zorgde, ondanks dat die goed werd gemaakt, voor de nodige verwarring. Dat leverde de Toetsingscommissie bijna 50 reacties op.

Foto (kleur) Hersenscan
Dit is een T2-gewogen MRI-opname waarop een dubbelzijdige carotisdissectie is te zien.

De bewuste vraag toonde een MRI-opname van een dubbelzijdige carotisdissectie. Gevraagd werd om links in de afbeelding het vaatlumen aan te wijzen en rechts in de afbeelding het wandhematoom. Hoewel de vraag in letterlijke zin aan duidelijkheid weinig te wensen overliet, sloeg bij velen de twijfel toe. Werd misschien gevraagd de linker en rechter arteria carotis interna aan te wijzen? Werd anatomisch of radiologisch links en rechts bedoeld?

Bijna Babylonisch

Het neurologisch denken wordt gekleurd door lokaliseren en lateralisatie. Wat vanuit de arts rechts is, is voor de patiënt links. En dan zijn er nog baansystemen die soms wel, en soms niet kruisen. De radiologische conventie bij cerebrale beeldvorming is gebaseerd op een bottum-upbenadering. Je kijkt als het ware van onderaf naar het hoofd van de patiënt. Bij de schermafbeelding daarvan ziet de arts vervolgens rechts wat bij de patiënt links zit. De KNF daarentegen hanteert nog vaak een top-do

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?