Kijk-, lees- en luistertips

  • 3 min.
  • Opleiding

Eens in de zoveel tijd krijg je als aios in het LUMC de taak om een co-groepje te begeleiden. Daarvoor bestaat een setje hulpmiddelen: een leerboek met casuïstiek, een serie meerkeuzevragen voor de eindtoets en een online portfolio met klinische beoordelingen. Voor het daadwerkelijk inspireren zoek ik mijn heil elders. Het onderstaande lijstje vindt meestal een enthousiast publiek onder onze potentiële toekomstige collega’s.

Portretfoto (kleur) Maaike van der Plas
Beeld: Irene van der Plas

Kijken

De Stig (2020). Documentaire over de wielrenner Stig Broeckx, die tijdens een wedstrijd ten val is gekomen en ernstig ­hersenletsel heeft opgelopen. Deze film (te zien op YouTube) volgt het revalidatieproces van Broeckx, die ondanks zijn beperkingen de topsportmentaliteit niet heeft verloren. Vooral indringend is de scene waarin hij zijn oude ploeggenoten opzoekt, vlak voor de start van een belangrijke koers. De mengeling van blijdschap over het weerzien met hem en het ongemak van de confrontatie met zijn hersenletsel, opgelopen tijdens wat nog steeds hun beroep is, is te lezen op de gezichten van de andere wielrenners.

The Crash Reel (2013). Ook een documentaire (te zien via AppleTV) over een atleet die tijdens de beoefening van zijn sport hersenletsel oploopt. Kevin Pearce, een kanshebber op een gouden medaille in het snowboarden op de Olympische Spelen in 2010, raakt tijdens een training ernstig gewond. De film volgt zijn herstel en de rol van zijn

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?