KNF-EXAMEN 2022

Wat was de moeilijkste vraag?

  • 2 min.
  • Opleiding

Bijna vierhonderd zorgverleners, waarvan een meerderheid neurologen, hebben het KNF-nascholingsexamen van 2022 gemaakt. Anders dan in voorgaande jaren bevatte het examen verschillende vraagvormen, zoals de ‘meervoudig-juist’-vraag. Een van de moeilijkste vragen van het examen was in deze vraagvorm en ging over het myastheen syndroom.

Illustratie (kleur) moeilijkste vraag
Beeld: XF&M

De vraag luidde: ‘Behalve een myastheen syndroom, kunnen er ook andere verklaringen zijn voor een afwijkend single fiber EMG (SFEMG). Welk van de onderstaande opties kan ook leiden tot een afwijkend SFEMG van de m. orbicularis oculi? Kies één of meer antwoorden.’ De antwoordmogelijkheden waren:

  1. Voorhoornaandoening
  2. Doorgemaakte perifere facialis parese ipsilateraal
  3. Recente behandeling met botuline toxine in de oksels

Het goede antwoord op deze vraag, gegeven door 29 procent van de deelnemers, is: a, b en c. Van de deelnemers meende 75 procent terecht dat een voorhoornaandoening een afwijkend SFEMG kan veroorzaken. Dit is kennelijk een bekende valkuil, bijvoorbeeld bij een patiënt met bulbaire klachten waarbij zowel een voorhoornaandoening als myasthenia gravis worden overwogen. Meer deelnemers (88 procent) wisten dat een doorgemaakte facialis parese kan leiden tot een afwijken

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?