NVN 50 jaar

‘Feel the fear and do it anyway’

  • 3 min.
  • Vereniging

Ter viering van het vijftigjarige bestaan van de NVN blikken de drie laatste oud-voorzitters terug. We stelden ze vijf vragen over belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen voor de neurologie en de NVN tijdens hun voorzittersperiode. Deze keer is neuroloog/klinisch neurofysioloog dr. Selma Tromp (Leids Universitair Medisch Centrum) aan het woord.

Foto (kleur) Selma Tromp die de VAAN-dragersprijs ontvangt
Een maand nadat dr. Selma Tromp was afgezwaaid als voorzitter ontving ze de VAAN-dragersprijs. Jarenlang had ze ongeveer alles wat zich binnen de NVN afspeelde meegekregen, maar dit was toch een grote verrassing. Een geboetseerde versie van deze prijs staat nog steeds prominent op haar bureau.
Beeld: NVN

Welke ontwikkelingen deden zich voor tijdens uw voorzitterschap?

‘De belangrijkste ontwikkeling in ons vak volgde na de publicatie van de MR CLEAN-trial begin 2015: de intra-arteriële behandeling van een herseninfarct (IAT) bleek effectief en veilig. Het Zorginstituut Nederland moest hierna bepalen of IAT vergoede zorg zou zijn en kondigde een overgangssituatie aan waarin IAT alleen in de MR CLEAN-centra toegepast mocht worden. In die overgangsperiode moest een kwaliteitsstandaard opgesteld worden, gedragen door zorgverleners, zorgaanbieders, patiënten en zorgverzekeraars. Die moest niet alleen een beschrijving bevatten van de medisch inhoudelijke indicatiestelling voor IAT, maar ook van de organisatorische aspecten en kwaliteitscriteria voor centra die IAT zouden kunnen aanbieden.’

Hoe reageerde de NVN hierop?

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?