WERKGROEP BEWEGINGSSTOORNISSEN

Het dilemma: concentratie versus spreiding van zorg

  • 5 min.
  • Katern bewegingsstoornissen

Betere organisatie van zorg, stimuleren van wetenschappelijk onderzoek, goede bij- en nascholing voor neurologen en andere zorgprofessionals: dat zijn kerndoelen van de NVN-werkgroep Bewegingsstoornissen. Voorzitter dr. Jeroen van Vugt (Medisch Spectrum Twente) en inkomend voorzitter dr. Joke Dijk (Amsterdam UMC) vertellen over de ontwikkelingen in hun vakgebied.

Portretfoto (kleur) Joke Dijk en Jeroen van Vugt
Inkomend voorzitter Joke Dijk en voorzitter Jeroen van Vugt van de werkgroep Bewegingsstoornissen.
Beeld: Herbert Wiggerman

De balans tussen enerzijds verdere specialisering van zorg en anderzijds oog voor de algemene neurologie staat dagelijks op de agenda van de werkgroep. ‘Bewegingsstoornissen diagnosticeren is lastig, het behandelproces wordt steeds ingewikkelder en er zijn ook veel zeldzame bewegingsstoornissen. Maar ook van meer voorkomende stoornissen zoals parkinson is het zinvol om expertise te bundelen’, stelt Jeroen van Vugt, tot april 2022 voorzitter van de werkgroep.

Tegelijkertijd weet hij dat patiënten het fijn vinden om dicht bij huis geholpen te worden, het liefst bij de neuroloog in het eigen ziekenhuis. Van Vugt schetst daarmee een dilemma waarmee de werkgroep worstelt: concentratie versus spreiding van zorg.&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?