Overzicht

Nieuwe behandelopties voor epilepsie

  • 12 augustus 2022

Het Zorginstituut adviseert om cannabidiol te vergoeden voor de behandeling van ernstige epilepsie. En het UMC Utrecht heeft als eerste in Nederland bij twee patiënten een MRIgeleide laserablatie in de hersenen uitgevoerd.

Volgens het Zorginstituut heeft cannabidiol, in combinatie met anti-epilepticum clobazam, bewezen meerwaarde bij de behandeling van patiënten vanaf twee jaar met het syndroom van Lennox- Gastaut of het syndroom van Dravet die onvoldoende reageren op andere behandelingen. Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS daarom om voor deze patiënten cannabidiol na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

De kosten voor cannabidiol variëren per patiënt van dertig- tot vijftigduizend euro per jaar, afhankelijk van de dosering. Het Zorginstituut vindt dat de prijs met minimaal 20 procent moet dalen om voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking te komen.

Bij laserablatie in het UMC Utrecht werd met een minimaal invasieve techniek de epilepsiehaard met laserlicht gericht weggebrand. De ingreep vond plaats in een MRI-scanner, waardoor de chirurg tijdens de behandeling direct real time beelden van de epilepsiehaard had en heel nauwkeurig het weefsel dat de epilepsie veroorzaakt kon wegbranden.

Bronnen: Zorginstituut en UMC Utrecht