Overzicht

Overrepresentatie van epilepsie onder jonge COVID-sterfgevallen

  • 7 februari 2022

Jonge Hongaarse patiënten die stierven aan COVID-19 hadden tien tot twintig meer kans op epilepsie dan wat op basis van epidemiologische gegevens te verwachten is. Dat blijkt uit een internationale publicatie in Seizure.

De internationale groep onderzoekers gebruikte voor hun analyse de gegevens van 11.686 COVID-sterfgevallen die het landelijke gezondheidscentrum van Hongarije had gerapporteerd in de periode tussen half maart 2020 en eind januari 2021. Daarvan hadden 255 patiënten (2,2 procent) epilepsie. Van de overledenen die jonger waren dan vijftig jaar had 9,3 procent epilepsie. Dat is een hoger percentage dan de 1,3 procent sterfgevallen met epilepsie die behoorde tot de leeftijdsgroep van tachtig jaar en ouder. 

De prevalentie onder jonge COVID-sterfgevallen in Hongarije lijkt hoger dan wat epidemiologische gegevens zouden voorspellen. De mediane prevalentie van epilepsie in Europa is namelijk 0,52 procent. De onderzoekers zien wel een beperking in hun onderzoek. Ze beschikten niet over de epidemiologische gegevens van Hongarije, waardoor ze geen harde conclusies kunnen trekken.

Bron: Nature