KRITISCHE BEROEPSACTIVITEITEN

‘We willen de aios eerder in de captainstoel’

  • 2 min.
  • Opleiding

De kritische beroepsactiviteiten (KBA's) vormen een belangrijk onderdeel van NEURON2. De KBA’s bereiden de aios voor op diens rol als zelfstandig werkend neuroloog, aldus opleiders Marijke Eurelings en Lucille Dorresteijn.

Geleidelijk toegroeien naar bekwaamheid, dat vormt volgens Marijke Eurelings en Lucille Dorresteijn de kern van de Kritische Beroepsactiviteiten (KBA’s), een van de meest opvallende onderdelen van het nieuwe opleidingsplan NEURON2 (zie het artikel op pagina 10).  Eurelings en Dorresteijn, respectievelijk neuroloog en opleider in het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp-Haarlem en het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede én leden van het Plenair en Kern Consilium Neurologie, hebben het afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan de ontwikkeling ervan.

‘De KBA’s zijn afgeleid van de Entrustable Professional Activities (EPA’s), een concept van de Utrechtse onderwijskundige Olle ten Cate’, legt Eurelings uit. ‘Wij hebben dat hernoemd in Kritische Beroepsactiviteiten. We vinden het prettiger om een Nederlandse term te gebruiken. Bovendien dekt dat volgens ons ook beter de

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?