10 VRAGEN OVER ORTHOSTATISCHE TREMOR

Is het de helikopter of de plafondventilator?

  • 6 min.
  • Wetenschap

Wel kunnen lopen, maar niet kunnen stilstaan. U denkt meteen aan orthostatische tremor (OT), een zeldzame aandoening met hoogfrequente tremor van de beenspieren tijdens staan. Maar hoe stel ik met zekerheid deze diagnose? Is er een effectieve therapie? Is diepe hersenstimulatie (DBS) een optie? OT in 10 vragen.

1. Wat is OT?

Orthostatische tremor (OT) is een langzaam progressieve ziekte die wordt gekenmerkt door een tremor tussen de 13 en 21Hz van de beenspieren tijdens staan, gegenereerd vanuit de hersenstam en/of basale kernen.
Naast primaire OT is er OT-plus, in combinatie met parkinsonisme of restless legs, en secundaire OT, bijvoorbeeld bij hersenstampathologie. De aandoening begint vaak na het vijftigste levensjaar, maar soms al op tienerleeftijd, komt vaker voor bij vrouwen en kan familiair zijn (6 procent).

2. Waar heeft de patiënt last van?

Meestal is er een gevoel van duizeligheid bij staan of van wankel staan. De patiënt zoekt dan steun, gaat bewegen (wiebelen, lopen), of – het liefst – zitten. Het interval van gaan staan tot optreden van de klachten kan aanvankelijk meer dan een half uur zijn. Uitei

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?