NIEUWE CLASSIFICATIES EPILEPSIE

‘Het is belangrijk dat we dezelfde taal spreken’

  • 4 min.
  • Wetenschap

De International League Against Epilepsy (ILAE) publiceerde begin 2017 twee nieuwe classificaties: indelingen die zowel epileptische aanvallen als het type epilepsie beschrijven. Het bevat nieuwe termen die oude bekende begrippen vervangen. Deze nieuwe terminologie is specifieker en sluit beter aan bij de huidige inzichten in en kennis van epilepsie. De Nederlandse Werkgroep Richtlijnen Epilepsie heeft de nieuwe classificaties overgenomen.

Niet eerder was er draagvlak voor vervanging van de gebruikelijke indeling, waarmee epileptische aanvallen en epilepsieën worden beschreven. De nieuwe classificaties zijn direct aanleiding geweest voor aanpassing van de bestaande richtlijn Epilepsie.
Het kunnen leveren van goede zorg hangt sterk samen met de eenduidige wijze waarop verschillende zorgprofessionals met elkaar praten over specifieke kenmerken van een ziektebeeld. Bij het ziektebeeld epilepsie is het dan belangrijk verschijnselen van een aanval op eenzelfde wijze te classificeren. Na het beschrijven van de semiologie is het van belang de e

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?