PATIËNTENPLATFORM

'Artsen hebben soms te weinig aandacht voor de late effecten’

  • 3 min.
  • Katern neuro-oncologie

Sinds 2018 vormt het patiëntenplatform een belangrijk onderdeel van de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (LWNO). Patiënten en naasten in het platform vormen een gesprekspartner voor de experts van de LWNO, vertelt Hugo van Bers, lid van het patiëntenplatform.

Prikkelbaar gedrag, snel boos worden, vermoeidheid, fysieke beperkingen, geheugen-­ en concentratiestoornissen, allemaal klachten die zich kunnen voordoen bij patiënten met een hersentumor. ‘Die klachten - ­door de tumor óf de behandeling ­- zijn zo ingrijpend dat sommige patiënten het gevoel hebben dat ze een ander persoon zijn geworden’, vertelt Hugo van Bers, lid van het patiëntenplatform van de LWNO én van de Hersentumorcontact groep van de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl, de onafhankelijke belangenor ga ni satie voor patiënten met verschillende vormen van niet­-aangeboren hersenletsel (NAH).

De gevolgen van deze klachten kunnen ingrijpend zijn, stelt Van Bers. ‘Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor diens naasten. Zeker als de patiënt zijn gedragsverandering zelf niet in de gaten heeft, en dat komt nogal eens voor. Sommige patiënten zeggen: “Ik ben nog steeds dezelfde”, maar ondert

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?