SAMENWERKING NEUROLOOG EN SEH-ARTS

‘Een goede relatie is van levensbelang’

  • 3 min.
  • Katern acute neurologie

De samenwerking op de SEH tussen artsen van verschillende specialismen is afhankelijk van de grootte van het ziekenhuis. Een SEH-arts die in een academisch ziekenhuis is opgeleid en daarna in een klein ziekenhuis gaat werken, kan daar voor uitdagingen komen te staan. Een gesprek tussen neuroloog prof. dr. Yvo Roos en SEH-arts Crispijn van den Brand.

Yvo Roos (AMC) en Crispijn van den Brand kennen elkaar van een debat op een eerder symposium van de werkgroep Acute Neurologie. Dat debat ging over de rol van de neuroloog en die van de SEH-arts op de SEH. Hun uiteindelijke conclusie was – uiteraard – dat ze elkaar hard nodig hebben. Maar de samenwerking tussen deze twee disciplines verschilt per ziekenhuis.
In een kleiner ziekenhuis zonder opleidingsfunctie voor neurologen heeft de SEH-arts vaak een grotere rol bij de acute neurologische patiënt dan in een academisch ziekenhuis, vertelt Roos. ‘Wij hanteren hier in het AMC bijvoorbeeld de regel dat SEH-artsen geen ruggenprikken uitvoeren, dat doet de neuroloog. Als SEH-artsen dat zouden doen, doen neurologen dat te weinig, vindt men hier. Er zijn ook ziekenhuizen waar de SEH-arts alle acute opvang doet, dus ook de opvang van de patiënt met acute neurologische problematiek; dan hoeft de neuroloog

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?