TUCHTRECHT

Wat kunnen neurologen leren van tuchtzaken?

  • 6 min.
  • Beroepsuitoefening

Het tuchtrecht louter zien als strafinstituut doet geen recht aan het doel van deze bijzondere vorm van rechtspraak. ‘Uit tuchtrechtzaken zijn belangrijke lessen te trekken, onder meer over aspecten waaraan we zorgvuldiger moeten werken en over valkuilen in de dagelijkse praktijk’, vertellen neuroloog Roeland van Leeuwen en basisarts Inge Gimbel. Zij analyseerden tien jaar aan gegronde klachten binnen de neurologie.

Het doel van het tuchtrecht is de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bewaken en te bevorderen, en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. ‘Het gaat over kwaliteit van zorg’, benadrukt Van Leeuwen.
Maar daarmee wil hij de impact van een tuchtklacht op artsen en patiënten zeker niet onderschatten: ‘Artsen worden enorm geraakt en kunnen er defensiever door gaan werken. Het is een proces met veel emotie voor arts én patiënt met lange wachttijden. Het neemt ongeveer een periode van een half jaar in beslag totdat bekend is of een klacht gegrond is verklaard.’ Ongeveer de helft van de neurologen krijgt ooit in zijn of haar loopbaan te maken met een tuchtklacht weet Van Leeuwen, die ook lid-beroepsgenoot is van het Regionale Tuchtcollege voor Gezondheidszorg Zwolle. ‘Het hoort bij ons vak en dat maakt het belangrijk dat wij neurologen ook

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?