BIJZONDER HOOGLERAAR KLINISCHE NEUROFARMACOLOGIE

Welk middel werkt bij wie, in welke dosis?

  • 2 min.
  • Katern pijn

Bijzonder hoogleraar Klinische Neurofarmacologie Geert Jan Groeneveld doet onderzoek naar geneesmiddelen binnen de neurologie. Op dit moment kijkt hij of bestanddelen van medicinale cannabis kunnen helpen bij zenuwpijn en doet hij onderzoek naar pijngeneesmiddelen bij gezonde proefpersonen.

De leerstoel van Geert Jan Groeneveld aan het LUMC is in 2020 ingesteld door het Centre for Human Drug Research (CHDR), een klinisch farmacologisch onderzoeksinstituut dat in de vroege fase klinisch geneesmiddelenonderzoek verricht.
Het LUMC en CHDR kregen recent samen subsidie van ZonMw om te onderzoeken of cannabis pijnstillend werkt voor patiënten met zenuwpijn én voor welke patiënten met zenuwpijn cannabis optimaal werkt. ‘Als ik patiënten met medicinale cannabis behandel, reageert de een er wel goed op en de ander niet. Wij willen onderzoeken welke subgroep baat heeft bij medicinale cannabis.
Natuurlijk is de werking van cannabis al eerder onderzocht, maar wij willen nu in kaart brengen of de bestanddelen tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) patiënten met chronische zenuwpijn kunnen helpen. Dat is nog nooit onderzocht. THC heeft een pijnstillend effect, maar zorgt er

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?