OPLEIDING

‘De meningen zijn verdeeld over een aparte opleiding tot intensivist’

  • 2 min.
  • Katern Neuro-Intensive Care

Om intensivist te worden, volgen medisch specialisten een aanvullende opleiding. Maar weinig neurologen doen dit. De verplichte stage op de IC tijdens hun opleiding is afgeschaft, waardoor het voor aios neurologie steeds lastiger wordt om kennis te maken met de IC.

De meest logische route naar het beroep van intensivist is via anesthesiologie, cardiologie, interne geneeskunde of chirurgie. Via neurologie gebeurt dit dus niet vaak.
‘Intensivist was officieel geen apart specialisme, maar de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is inmiddels wel lid van de FMS. Maar er is nog steeds discussie over of dat ook leidt tot een eigen, aparte opleiding voor intensivisten’, aldus neuroloog-intensivist Daan Velseboer van het Amsterdam UMC. Verschillende belangen spelen een rol: ‘Als je bijvoorbeeld anesthesioloog bent en tevens intensivist, kun je beide beroepen naast elkaar beoefenen omdat die vakgebieden elkaar raken. De anesthesiologen willen dat dit mogelijk blijft. Voor neurologen die ook intensivist zijn, speelt dat minder. Ik kan me namelijk voorstellen dat het best ingewikkeld is om na jarenlang op de IC te hebben gewerkt weer als algemeen neuroloog

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?