PERIFERE IC: HAAGLANDEN MEDISCH CENTRUM

‘Neurologische expertise op de IC heeft toegevoegde waarde’

  • 3 min.
  • Katern Neuro-Intensive Care

Het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) heeft als speerpunten onder meer de zorg voor de neurovasculaire patiënt en voor de (neuro)traumapatiënt. Als neurocentrum vangt het ziekenhuis neurovasculaire patiënten uit heel de regio Haaglanden op. Dat is een van de redenen voor neuroloog-intensivisten dr. Sefanja Achterberg en dr. Peter van Vliet om daar te werken.

Het HMC krijgt alle patiënten met een subarachnoïdale bloeding (SAB) in de regio aangeboden.
Dus niet alleen de patiënten die zich daarmee op de eigen SEH presenteren, maar ook alle SAB-patiënten uit de omliggende centra komen naar het HMC. Sefanja Achterberg: ‘Wij behandelen hen zo snel mogelijk; in ieder geval binnen 24 uur. Dat gestandaardiseerde proces bestond al, maar is door het toegenomen aantal patiënten inmiddels aan de orde van de dag. Hierdoor zijn wij als centrum volledig ingesteld op deze zorg: de anesthesist, interventieradioloog en neurochirurg staan altijd stand-by om direct de juiste behandeling te kunnen geven’, vertelt Achterberg.
De afgelopen jaren is de groep neuro-interventionalisten in het HMC uitgebreid en inmiddels wordt op de IC een tweede neuro-practitioner (neurologisch gespecialiseerde IC-verpleegkundige) opgeleid. Hiermee is de neurologische

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?