AIOS-TOETS 2022

Wat was de moeilijkste vraag?

  • 2 min.
  • Opleiding

Op 29 september 2022 namen 273 aios neurologie deel aan de jaarlijkse aios-toets. De gemiddelde score was 72,2 procent. Een vraag over een driejarig meisje met licht traumatisch schedelhersenletsel bleek een van de lastigste vragen. Slechts 26 procent van de aios gaf het juiste antwoord.

Illustratie (kleur) Moeilijkste vraag
Beeld: XF&M

De vraag luidde: ‘Een meisje van drie jaar valt van de schommel op haar hoofd. Haar ouders zijn binnen 30 minuten na deze val op de spoedeisende hulp. Volgens de vigerende richtlijn Licht traumatisch hoofd/hersenletsel (LTH) is een CT-hersenen altijd geïndiceerd bij?’ De antwoordmogelijkheden waren: a. hoofdpijn; b. afwijkend gedrag; c. braken; d. EMV < 15.

Meerdere antwoorden zijn juist: b, c en d. Van de aios koos 22,7 procent wel voor de opties ‘afwijkend gedrag’ en ‘EMV < 15’, maar vergat de optie ‘braken’. Een ander deel van de aios – 21,9 procent – koos voor de opties ‘afwijkend gedrag’ en ‘braken’, maar vergat ‘EMV < 15’.

Richtlijn LTH

In de richtlijn LTH is een aparte paragraaf opgenomen over indicaties voor een CT-cerebrum op de kinderleeftijd.1 Vanaf de leeftijd van zes jaar worden bij kinderen dezelfde criteria gehanteerd als voor volwassenen.

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?