NEUROLOGENTOETS 2024

Wat was de moeilijkste vraag?

  • 1 min.
  • Opleiding

Welke diagnose is juist bij een 45-jarige man met een langzaam progressieve ataxie en een sterke vertraging van de verticale saccade-initiatie en de verticale saccadeshoeksnelheid? Dat was de lastigste vraag van de neurologentoets van 2024. Van de 654 neurologen die de toets maakten, heeft 61 procent deze vraag fout beantwoord.

Illustratie (kleur) arts achter laptop die toets maakt
Beeld: XF&M

De volledige vraag luidde: ‘Een 45-jarige man heeft een langzaam progressieve ataxie. Bij neurologisch onderzoek valt onder andere een sterke vertraging van de verticale saccade-initiatie en de verticale saccadeshoeksnelheid op. Welke twee diagnoses zijn het meest waarschijnlijk?’ De antwoordmogelijkheden waren:

  1. Multisysteematrofie type C
  2. Spinocerebellaire ataxie type 3
  3. Niemann-Pick type C
  4. Progressieve supranuclaire paralyse
  5. Ziekte van Whipple
  6. Neurolues

Het juiste antwoord op deze vraag is: diagnoses 2 en 3. Van de 654 neurologen die deelnamen gaven 252 neurologen dit als antwoord. Diagnoses 3 en 4 werden gekozen door 222 neurologen.

Belangrijke aanwijzingen

De vraag bevat drie aanwijzingen die belangrijk zijn om door middel van klinisch redeneren tot de juiste diagnose te komen.1 De eerste aanwijzing is de langzaam progressieve ataxie. Die past bij diagnoses 1, 2 en 3. De tweede

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?