Overzicht

Trombectomie bij herseninfarct kan veiliger

  • 4 april 2022

Het is af te raden bloedverdunners te geven tijdens een trombectomie na een acuut, groot ischemisch herseninfarct. Dit verhoogt de kans op herstel niet en kan bovendien leiden tot ernstige complicaties, blijkt uit de MR CLEANMED-trial.

De randomised controlled trial vergeleek patiënten die tijdens een trombectomie bloedverdunners kregen in de vorm van acetylsalicylzuur of heparine met een controlegroep die deze middelen niet kreeg. Het onderzoek werd gecoördineerd door het Erasmus MC en gepubliceerd in The Lancet.

In de groep die bloedverdunners kreeg, kwamen ongeveer twee keer zo vaak ernstige hersenbloedingen voor als bij de controlegroep. Het ging om 14 procent van de patiënten in de acetylsalicylzuurgroep en 13 procent in de heparinegroep, versus 7 procent van de patiënten in de controlegroep. In totaal includeerden de onderzoekers 628 patiënten, totdat het onderzoek op basis van een tussentijdse veiligheidsanalyse in februari vorig jaar vroegtijdig werd gestaakt.

De uitkomsten zijn zeer relevant, omdat er wereldwijd een grote praktijkvariatie bestaat in het gebruik van beide middelen tijdens trombectomie. Aan de MR CLEANMED-studie namen vijftien centra in Nederland deel, bijna alle ziekenhuizen die trombectomie toepassen. De verwachting is dat die hun behandeling nu zullen aanpassen.

Bron: Medisch Contact