NIEUWE RICHTLIJN BACTERIËLE MENINGITIS

‘Start met behandelen binnen één uur na binnenkomst’

  • 4 min.
  • Wetenschap

Er is een nieuwe richtlijn Bacteriële meningitis, met een aantal aanscherpingen en nieuwe modules. ‘Met name het advies om bij verdenking op bacteriële meningitis de behandeling nog sneller te starten, is een aanzienlijke verandering’, benadrukt prof. dr. Diederik van de Beek, voorzitter van de richtlijnwerkgroep.

Portret (kleur) Diederik van de Beek
Beeld: Bas Uterwijk

De vorige richtlijn dateerde uit 2013 en dus was het tijd voor een update. Diederik van de Beek: ‘Het was niet nodig om de richtlijn in z’n geheel te vernieuwen. Wel is er een aantal zaken aanzienlijk veranderd voor de hedendaagse neurologische praktijk.’ Het advies is nu om binnen één uur na binnenkomst op de SEH te starten met antibiotica en een ontstekingsremmer. Verder adviseert de richtlijn om patiënten na meningitis te vaccineren en is de audiologische nazorg aangescherpt.

De belangrijkste verandering betreft de benadering van patiënten met een verdenking op bacteriële meningitis. In de huidige praktijk komt iemand binnen op de SEH en wordt daar lichamelijk onderzocht en beoordeeld of deze respiratoir en hemodynamisch stabiel is. Ook wordt bloedonderzoek ingezet. Bij verdenking op bacteriële meningitis wordt deze diagnose met behulp van een lumbaalpunctie vastgesteld of uitgesloten. Soms wordt ook een CT-scan gemaakt. Een uur is dan zo v

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?