Overzicht

Nieuwe site met beeldmateriaal voor patiënt

  • 12 augustus 2022

De nieuwe website www.opdepoli.nl helpt neurologen om met duidelijke illustraties een diagnose, onderzoek of behandeling goed aan een patiënt uit te leggen.

Logo (zwart-wit) Opdepoli

De site bevat afbeeldingen van de meest voorkomende neurologische aandoeningen, waaronder MS, parkinson en migraine, en anatomische afbeeldingen van de hersenen, het bewegingsapparaat, de wervelkolom en de zenuwen. Daarnaast bevat de site beeldmateriaal en informatie over aanvullend onderzoek: CT- & MRI-scan, duplex carotiden, EEG, EMG, lumbaalpunctie en cognitieve screeningslijsten.
De site is primair bedoeld voor gebruik in de spreekkamer tijdens uitleg van artsen aan patiënten, waaronder bijvoorbeeld mensen die niet of nauwelijks Nederlands spreken. Dat hier behoefte aan is, blijkt uit het feit dat de site de eerste maand al 12.000 keer is bekeken. Alle ziektebeelden op opdepoli.nl worden gelinkt naar de relevante patiëntenfolders op de site van de NVN of naar de desbetreffende patiëntenvereniging. Patiënten hebben zo thuis al toegang tot betrouwbare informatie die ze voorbereidt op hun polibezoek.

Opdepoli is een initiatief van neuroloog dr. Jurgen Piet (HagaZiekenhuis) en dr. Ronald Bierings (aios in het LUMC). Zij kwamen hiertoe omdat ze hoog kwalitatief beeldmateriaal misten om in de spreekkamer te gebruiken voor patiëntenvoorlichting. In patiëntenfolders staan weinig tot geen afbeeldingen. Piet en Bierings kregen al veel enthousiaste reacties, waaronder verzoeken uit andere vakgebieden om een dergelijk platform te gaan aanbieden. Ook zijn ze benaderd door een aantal ehealth-bedrijven om mee samen te werken. De site bevat een contactformulier waarop bezoekers suggesties kunnen achterlaten.

Bron: opdepoli